dissabte, 29 de maig del 2010

1918: L'estança de la meva àvia Melitina en Terol, citada en el llibre “Sal de tu tierra” de Flavia Paz Velázquez

1918: L'estança de la meva àvia Melitina en Terol, citada en el llibre “Sal de tu tierra” de Flavia Paz Velázquez

Terol, l'academia “benjamina

El mateix dia que [Sant] Pedro Poveda viatja a Barcelona – 17 de setembre [de 1918] – arriven a Terol les professores Carmen Arteaga i Lourdes Cañizares. La primera arribat d'Oviedo per acompanyar les primeres passes de l'acadèmia de Terol. Lourdes Cañizares és una mestra jove, tota ella generositat, que ha trevallat en l'acadèmia de Linares amb el suport espiritual de Antonia López Arista. Amb ella ve un altre mestre de Linares que tot just ha acabt la carrera:: Melitina Álvaro. En la petita ciutat de Terol, una mica aïllada, en la que el Magisteri constitueix la carrera més qualificada per les joves que venen de la província a estudiar, l'internat és ben rebut. Ho veien bé els pares, les professores de l'escona normal, animades per Carmen i, per suposat, el bisbe amb que Carmen Cuesta havia comentat la idea.

Vull fer notar que la meva àvia Melitina va néixer l'any 1900 a Ciria (Sòria), que actualment té sobre uns cent habitants, i l'INE ens informa de la sèrie de població del segle XX:

Ciria, evolució demogràfica
Ciria, evolució demogràfica

Encara que ha pujat una mica a final del segle XX, a principis del XXI, no ha arribat pas a nivells del 1900 on estava sobre els 600 habitants.
 
D'aquestes informacions i de les del llibre, dedueixo que complerts els divuit anys ja havia fet la carrera de magisteri, passat per l'acadèmia de Linares, fundada i dirigida per un Sant (Pedro Poveda) i arribat a l'acadèmia de Terol... Doncs no està gens malament per una noia de divuit anys a principis del segle XX i sortint d'un petit poble de la Tierra de Ágreda amb sis-cents habitants!.