dilluns, 15 de desembre del 2014

Nova troballa: La meva avia va ser mestre en Aldeamayor de San Martín l'any 1927

Acabo de trobar una prova documental desconeguda fins ara per mi, via Google, de què en 1927 la meva àvia Meli va ser mestre en la localitat de Aldeamayor de San Martín, un poblet de la part que correspon a la província de Valladolid de la Tierra de Pinares,  a uns 17 quilòmetres al sud de la capital, anant per la carretera que porta de la capital fins a Segovia per Portillo y Cuéllar, ara ja denominada autovia de Pinares A-601).
Localització d'Aldeamayor de San Martín en la província de Valladolid.
Localització de la població dins de la província.

 

Passa molt a prop de Cantimpalos (Segovia), proximitat de què dedueixo que s'hagi pogut iniciar la debilitat familiar pels xoriços del lloc, de la que m'honoro en ser fidel seguidor. Us recomano provar-los l'abans possible:

Xoriços de Cantimpalos
Xoriços de Cantimpalos

Deixant-se de qüestions gastronòmiques, anem cap a l'aspecte principal de l'assumpte.
 

Aquesta és l'única escola de la població:

Col·legi d'Educació Infantil i primària "Miguel Delibes".
 Col·legi d'Educació Infantil i primària "Miguel Delibes".

Encara que sembla molt nou per ser el de la meva àvia, hem de considerar que està al carrer "Escuelas" sense número, el que és un punt a favor.

En la web no donen informació històrica, ja m'he posat en contacte per si em poguessin facilitar qualsevol informació o document al respecte, o alguna imatge de com era l'escola llavors. Actualitzaré aquest article en cas de rebre quelcom. (Cap notícia - agost 2022)


Casualment, l'evolució demogràfica ens ha deixat la població al mateix nivell de l'època de la meva àvia, després d'alguns lleugers vaivens, que alguns periodistes temeraris denominarien caigudes:

Aldeamayor de San Martín, evolució demogràfica
Aldeamayor de San Martín, evolució demogràfica

Però ja ha arribat el moment de veure d'on prové la troballa d'avui:

He localitzat un facsímil en Google Books, però després he descobert una segona edició original en la Biblioteca Digital de Castella i Lleó: Guía-anuario de Valladolid y su provincia 1927 de la Casa Santarén:

Guía-anuario de Valladolid y su provincia 1927 de la Casa Santarén
Guía-anuario de Valladolid y su provincia 1927 de la Casa Santarén

Guía-anuario de Valladolid y su provincia 1927 de la Casa Santarén - pàgina 469
Pàgina 469

Ampliació de las 'forces vives' on consten: la meva àvia, Melitina Álvaro Blázquez, com mestra de la localitat; encara que hi ha un altre mestre, Vicente González Calero; amb l'alcalde Higinio San Juan y San Miguel; el secretari Félix de Pedro García; el mossèn Ricardo Macías Martín; el metge Vicente Martín Pérez; el veterinari Emiliano Beato García i consta finalment com a societat el Sindicato Agrícola.


Altres articles relacionats amb la meva àvia Melitina: